Wanneer moet ik mijn groepenkast vervangen?

Wanneer wij tijdens ons adviesgesprek constateren dat het aanpassen van een meterkast niet meer afdoende is, adviseren wij om de gehele meterkast te vervangen. Één die klaar is voor de toekomst zeg maar. De elektrische installaties en apparatuur in woningen wordt steeds uitgebreider. Hoe meer apparatuur (denk hierbij aan airco’s met hoge vermogens, warmtepomp, elektrische auto’s) hoe meer vermogen er doorheen gaat. Dat houdt in dat je groepenkast geschikt moet zijn voor de hoge gelijktijdigheid van al deze belastingen. Een verkeerde calculatie kan leiden tot ongewenst afschakelen of soms zelfs brand. 

Belangrijke zaken bij een meterkast

Bestaat de mogelijkheid om op een veilige en verantwoorde wijze de bestaande meterkast aan te passen zodat deze aan de huidige normen voldoet, dan zullen we daar ook eerlijk in zijn en alleen de componenten vervangen die nodig zijn. In de meeste gevallen praten dan over een de volgende zaken:

– Hoofdschakelaar: volgens de normeringen moet je in 1 handeling de spanning van je woning af kunnen halen.
– Aardlekschakelaar: volgens de NEN1010 mogen er MAXIMAAL 4 groepen achter één aardlekschakelaar. Wanneer je 5 of meer groepen achter de aardlekbeveiligingen hebt zitten zal dit dus resulteren in het sneller afslaan van de aardlekschakelaar.

Meterkast ombouwen of vervangen

Als het ombouwen te veel aanpassingen met zich meebrengt en ruimte al krap is, want er moet ook nog een aparte groep bij voor de zonnepanelen, dan kan het weleens beter zijn om er toch voor te kiezen de meterkast te vervangen. Het bijkomende grote voordeel is dat we de BTW hierover ook kunnen terug vragen. Dit scheelt en in je portemonnee, je bent klaar voor de toekomst maar het allerbelangrijkste hij voldoet aan de veiligheidseisen.

Groepenkast meterkast

Wanneer moet ik mijn groepenkast vervangen?

Een groepenkast vervangen gebeurt meestal bij de modernisering van een oude woning of bij een ingrijpende verbouwing. Maar er zijn nog veel meer gevallen waarbij het belangrijk is uw groepenkast te vervangen of uit te laten breiden.

De stoppen- of groepenkast in uw meterkast is het hart van uw elektrotechnische installatie. Daarom is het belangrijk dat deze aan alle eisen van de moderne tijd voldoet. We leggen u graag uit wanneer u uw groepenkast moet laten vervangen of uitbreiden en waar u dan rekening mee moet houden. Zo zorgen we samen voor een veilig gevoel.

Zonnepanelen in combinatie met vervangen groepenkast.

Wilt u zonnepanelen laten installeren, maar heeft u nog een ouderwetse stoppenkast? Dan is dit het moment om uw elektrische installatie volledig te laten aanpassen en direct een nieuwe groepenkast bij uw zonnepanelen te nemen.

Wanneer u zowel zonnepanelen als een nieuwe groepenkast door ons laat plaatsen bieden wij u extra korting aan op de nieuwe groepenkast. Het voordeel is dat we de installaties kunnen combineren op dezelfde dag. Op deze wijze kunt extra voordelig beschikken over een volledig veilige elektrische installatie. Ook krijgt u de 21% BTW terug over deze installatie en dat komt omdat dit nu een onderdeel uitmaakt van uw zonnepanelen installatie systeem.

Welke type meters zijn geschikt voor zonnepanelen?

In Nederland zijn er verschillende soorten zonnepanelen meters voor in de stoppenkast beschikbaar om de opbrengst van de zonnepanelen te berekenen. Zo zie je hoeveel stroom je terug levert aan het stroomnet. Hieronder treft u de meeste voorkomende zonnepanelen meters aan:

 • Ferrarismeter
  Dit is de meeste gebruikte zonnepanelen meter in Nederland. Leveren de zonnepanelen meer stroom dan dat u verbruikt? Dan draait dit apparaat uw meter automatisch terug. Wanneer de zonnepanelen zijn geplaatst, het zonnetje schijnt en u geen energie slurpende apparatuur aan heeft staan (zoals de stofzuiger of wasmachine) dient u te controleren of de meter terugdraait. Als u dit waarneemt, is alles naar behoren aangesloten.
 • Analoge meter zonder draaischijf
  De analoge meter zonder draaischijf is ongeschikt om te salderen of terug levering te registreren. Heeft u deze in uw meterkast staan, overweeg dan om deze te laten vervangen als u zonnepanelen plaatst. Tot 2020 zal de netbeheerder dit kosteloos voor u doen.
 • Digitale meter zonder teruglevering
  Ook deze zonnepanelenmeter raden wij af aangezien deze meter niet geschikt is voor zonnepanelen, de meter registreert namelijk niet de terug levering voor de netbeheerder.
 • Digitale meter met terug levering
  Deze zonnepanelen meter registreert hoeveel er aan het net kan worden terug geleverd. Deze meter is zeer geschikt.
 • Slimme meter
  De overheid rolt slimme meters op vrijwillige basis uit dus u kunt deze aangeboden krijgen door uw netbeheerder. Heeft u een Ferrarismeter in uw meterkast hangen en krijgt u een slimme meter aangeboden? Wij adviseren dan om de Ferrarismeter nog even te laten hangen, mits deze nog goed werkt. Hiermee krijgt u namelijk gegarandeerd dezelfde prijs voor uw zelf geproduceerde energie als voor de gekochte energie.

Laat uw zonnepanelen correct aansluiten op uw meterkast.

Tijdens ons adviesgesprek zullen we ook aandacht besteden aan uw groepenkast. Het is dus belangrijk dat deze voldoet aan de normen en dat onze monteurs “spanningsvrij” kunnen werken. We zullen u dan ook u hierover een eerlijk advies geven.

Kortom, de groepenkast is het hart van je huis!

De meterkast is voor de ene persoon abracadabra en voor de ander een perfect rommelhok. Maar bij iedereen is de meterkast het hart van je huis. En daar moet je goed voor zorgen! In dit artikel hebben we een aantal do’s and don’ts op een rij gezet die het makkelijk maken om je meterkast op orde te houden. Dit is belangrijk omdat je meterkast dé plek is waar een onveilige situatie kan ontstaan.

Do’s in je meterkast

 • Werkzaamheden
  Laat werkzaamheden aan je meterkast alleen uitvoeren door een (erkend) installateur. Dit geldt ook voor de elektrische installatie in de rest van je woning.
 • Controle
  Laat een elektrotechnisch installateur regelmatig (bijvoorbeeld elk jaar) nakijken of je installatie nog voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. Je adviseur kan ook een advies geven over hoe vaak dit zou moeten.
 • Ventileren
  Goede ventilatie van elke meterkast is belangrijk. Heeft jouw meterkast ook een voorziening voor gas? Dan is ventileren zelfs verplicht. Dit ventileren zorgt ervoor dat bij een eventuele gaslekkage het gas wordt verdund. Op die manier wordt de kans op een explosie bij een gaslekkage zo klein mogelijk gehouden.
  Twee keer per jaar je aardlekschakelaar testen
  De aardlekschakelaar is een extra beveiliging van je installatie. Maar: test minimaal twee keer per jaar of deze nog goed werkt. Meer over het testen van je aardlekschakelaar lees je hier.
 • Rookmelder
  Plaats een rookmelder in je meterkast. Mocht er onverhoopt brand ontstaan dan krijg je in elk geval bij rookontwikkeling tijdig een sein. Zorg ook voor een zaklamp in of naast de meterkast, zodat je altijd licht bij de hand hebt als de stroom uitvalt.

Dit kun je beter niet doen in de meterkast

 • Opslag
  Je meterkast is géén opslagruimte, voorraadkast, schoenenrek, kapstok of plek voor boodschappentassen. Dit is zelfs gevaarlijk. Niet alleen kunnen deze spullen de meterkast en instellingen beschadigen, brand veroorzaken of verergeren maar blokkeren ze ook de ventilatie.
  Dubbel gevaarlijk dus! Als je meterkast opgeruimd is kun je ook altijd goed bij de schakelaars mocht er brand ontstaan in huis. Stap 1 is dan namelijk om de elektriciteit uit te schakelen vóórdat je gaat blussen!
 • Zelf knutselen
  Eenmaal geïnstalleerd denken veel doe-het-zelvers zelf wel te kunnen sleutelen aan hun meterkast. Vaak is dit geen goed idee. Regelmatig breekt brand uit in een meterkast, als gevolg van overbelasting of kortsluiting. Heel vaak is bij elektriciteitsongevallen de bewoner zelf de schuldige. Door het niet goed installeren van modems, routers, draadloze/ bedrade netwerken voor inbraak of brandmelding. De brandgevoeligheid ligt dan meestal aan te dunne bedrading of verkeerd montagemateriaal.

Voorkom ongelukken

Onderhoud je je meterkast netjes dan voorkom je ongelukken. Wist je dat 53% van de ongelukken met elektriciteit in huis plaatsvinden bij de meterkast of wasdroger? Met bovenstaande tips kun je er zelf voor zorgen dat je meterkast een veilige plek blijft.