

Samsung introduceerde in 2017 in Europa de eerste wandmodel airconditioner met Wind-Free™-technologie in Europa. Airconditioners met Wind-Free™-technologie volgen een koelmodus in drie stappen. In de eerste stap wordt de temperatuur snel verlaagd in de modus Fast Cooling.
Ten tweede maakt het gebruik van een ontvochtigingsfunctie om het optimale vochtigheidsniveau in te stellen. Tot slot wanneer de gewenste temperatuur is bereikt, wordt de Wind-Free™ Cooling-modus geactiveerd om die niveaus te handhaven en een ideaal niveau van comfort te bieden.
In de Wind-Free™-coolingmodus wordt verse lucht langzaam verspreid en gelijkmatig door duizenden microgaten, waardoor een “Still Air”-toestand* wordt gecreëerd. Hiermee kan men comfortabel wonen, werken en ontspannen zonder onaangename koude tocht te ervaren.

De nieuwe Wind-Free™-reeks optimaliseert ook het koelproces met de AI (Artificial Intelligence) Auto Cooling-functie**, waardoor consumenten hun airconditioner efficiënter kunnen gebruiken. AI Auto Cooling analyseert de kameromstandigheden, de door de gebruiker gewenste temperatuur- en koelmodus en zelfs het buitenklimaat, om automatisch over te schakelen naar de meest geschikte instelling.
Het heeft een ingebouwde bewegingsdetectiesensor (MDS)** die bewegingen van de gebruiker volgt om efficiënt af te koelen en zo verspilling van energie voorkomt. De sensor kan detecteren wanneer er geen gebruikers in de kamer zijn, automatisch de instellingen van de airconditioner wijzigen om de temperatuur iets bij te stellen of de stand-bymodus in te schakelen.

Verbeterde energie-efficiëntie
De nieuwe generatie Wind-Free™ wand gemonteerde airconditioners maakt gebruik van de nieuwe energiezuinige Digital Inverter Boost-compressor van Samsung, waardoor consumenten hun gewenste temperatuur kunnen handhaven en tegelijkertijd het energieverbruik kunnen verminderen. De nieuwe Digital Inverter Boost-compressor is ontwikkeld om de binnentemperatuur op een efficiënte manier te houden en het apparaat niet herhaaldelijk aan en uit te hoeven zetten. De topklasse Wind-Free™-unit wordt geleverd met een energielabel A+++ voor zowel SEER als SCOP, de hoogst haalbare energiebeoordeling in Europa.
Wifi op wandmodellen
De Samsung wandmodellen Wind-Free™, Wind-Free Ultra en Maldives zijn standaard voorzien van wifi bediening. Hiermee kan je jouw optimale binnenklimaat op afstand instellen en beheren. Zo kan je de verwarming of airco alvast aanzetten, voordat je thuis bent. Maar mocht je een keer vergeten zijn de unit uit te schakelen, dan is dat vanaf je mobiele telefoon zo aangepast!

Schone lucht
Alle airconditioners van Samsung zijn voorzien van een geavanceerde filter, om zelfs de kleinste stofdeeltjes, allergenen en overige luchtvervuilers te elimineren. Door gebruik te maken van een filter met een zeer grote dichtheid worden zelfs de kleinste stofdeeltjes uit de ingaande lucht gefilterd. Bovendien is het filter in de airco uitgerust met een antibacteriële laag, waardoor bacteriën geen kans meer hebben. Alle lucht die de unit verplaatst, passeert dit filter. Je lucht is tot wel 90% schoner!
Capaciteit airco berekenen
Een systeem dat te weinig capaciteit heeft stelt al snel teleur en een systeem met te veel overcapaciteit is ook niet handig. Je wilt gewoon een comfortabele leef- of werkplek. Met behulp van de eenvoudige formule hieronder reken je in 3 stappen uit hoeveel ‘aircopower’ je nodig hebt.
Stap 1: de inhoud van de te koelen ruimte
Bereken de inhoud van de ruimte in kubieke meters (lengte x breedte x hoogte). Bijvoorbeeld: je kamer is 6 meter lang, 4 meter breed en 2,5 meter hoog. De berekening wordt dan 6 x 4 x 2,5 = 60 m3.
Stap 2: de vermenigvuldigingsfactor
Al naar gelang de kenmerken van de ruimte, gebruik je een vermenigvuldigingsfactor van 30, 40 of 50. 30 staat voor ruimten die goed geïsoleerd zijn en weinig ramen hebben. Ook zijn hier weinig warmtebronnen aanwezig. Dit is de ruimte die ‘s zomers nog redelijk koel blijft. 40 staat voor ruimten die minder goed geïsoleerd zijn, die veel ramen hebben of waar je veel apparatuur zoals printers en computers gebruikt. De hoogste factor (50) gebruik je voor zolderverdiepingen, ruimten met een plat of schuin dak of ruimten met veel ramen en veel apparatuur. Bij twijfel kies je het best voor de hoogste factor.
Stap 3: vermenigvuldig de inhoud met de factor
Neem nu het getal uit stap 1 en vermenigvuldig dat met de door jou gekozen factor uit stap 2. Bijvoorbeeld: 60 m3 vermenigvuldigd met factor 40 (een gemiddeld warme ruimte) wordt 2400 Watt oftewel 2,4 kW. Om deze ruimte goed te kunnen koelen heb je een aircosysteem met een capaciteit van 2,4 kW nodig. De vuistregel is dus dat je 30 tot 50 Watt koelvermogen per kubieke meter ruimte nodig hebt.
Koelvermogen in BTU
Naast het koelvermogen in kW’s, kom je ook nog weleens de term BTU tegen. Dit staat voor ‘British Thermal Units’. 1 Watt is gelijk aan 3,4121 BTU. Dus 2000 Watt koelvermogen is hetzelfde als ruim 6800 BTU. Veel BTU’s staat dus lekker (en deze meeteenheid wordt daarom vooral bij mobiele airco’s gebruikt), maar stelt in de praktijk niet zo veel voor. 1 BTU komt overeen met de hoeveelheid warmte die nodig is om 1 Engelse pond (0,45 kg) water 1 graad Fahrenheit (0,56°C) in temperatuur te laten stijgen.